Wednesday, 31 March 2021

Моите топ съвети за почистване на лицето

Както знаете, почистването на лицето е една от най-важните и основни крачки по пътя към перфектната кожа- то спомага не само за премахването на нечистотиите и излишния себум, събрани в порите, но също така и за правилната абсорбация на останалите продукти- кремовете и серумите попиват много по-добре и действат много по-силно върху добре почистена кожа. Ето защо днес реших да споделя с вас моите топ съвети за почистване на кожата на лицето. Някои от тях са неща, които съм научила от специалист, а други- изводи, до които съм стигнала сама през годините.

почистване на лицето съвети почистване на грим съвети мицеларна вода четка за лице

Винаги използвам две стъпки в почистването на лицето- т.нар. double cleanse, като за мен това е задължително и смятам, че добрия вид на кожата ми до голяма степен се дължи на този метод. Предпочитан продукт за почистване на грим за мен е мицеларната вода, а за второ почистване залагам на гел или кремообразен продукт, който да премахне остатъците от себум, мъртвите клетки и да освежи допълнително кожата. Ето и някои от топ триковете, които съм научила през годините: 

Изключително важно е първо да премахнете качествено грима си. За целта аз използвам мицеларна вода, като предпочитам води, предназначени за чувствителна кожа като тази на Mixa, защото те са изключително щадящи и не дразнят по никакъв начин кожата и очите, както и такива с допълнителни хидратиращи свойства като тази на Payot, която, освен че премахва отлично грима, се грижи за кожата. Обикновено минавам лицето си два пъти, за да съм сигурна, че всички следи от грим са напълно премахнати. 

Не търкайте зоната около очите. Когато премахвате грима от очите си, не търкайте, а оставете демакииращия продукт да подейства за около минута и след това нежно отстранете грима с едно движение. Агресивното търкане в тази деликатна зона ще доведе до появата на преждевременни бръчки, а едва ли някой иска това.

Избягвайте мокрите кърпички за премахване на грим. Те са абсолютен враг на кожата, пълни са с химикали, не почистват качествено, а търкането само размазва грима по лицето ви и води до образуване на преждевременни бръчки и пъпки. 

Винаги почиствайте лицето си с хладка вода. Ледената или прекалено горещата вода могат да доведат до раздразнения или пресушаване на кожата, което да усложни правилната грижа за нея и да ви докара допълнителни проблеми.

Не пропускайте сутрешното почистване. Много хора смятат, че няма смисъл да използват почистващ гел сутрин, защото кожата им не се е замърсила през нощта. Това обаче изобщо не е вярно- кожата се обновява през нощта, отделя мъртви клетки, потим се, образуваме себум, и сутрин обикновено лицето ни е покрито със слой мъртви клетки, които, ако не почистим качествено лицето си, ще си стоят там чак до вечерта, при това- примесени с грима, който ще нанесем отгоре. Ако искате да имате хубава и чиста кожа, не пропускайте сутрешното почистване. 

Избягвайте агресивните почистващи продукти. Те са подходящи за вас, само ако имате по-специфични проблеми, като например акне, и ако са изрично предписани от дерматолог. Ако просто имате нужда от добро почистване, съветвам ви да заложите на нежен продукт с хидратиращо действие, съобразен с вашия тип кожа. В момента използвам хидратиращия клензър на CeraVe и съм изключително доволна от него, защото почиства страхотно, оставя кожата като полирана, не изсушава и е много икономичен. 

Не спирайте до брадичката. Линията на челюстта и шията също имат нужда от почистване, защото там често се събират остатъци от грим и други нечистотии, а зоната често остава настрана при почистването на лицето. Не забравяйте да я минавате с мицеларна вода и да използвате почистващ продукт там редовно. 

Опитайте четка за почистване на лице. Електрическите четки за почистване на лице могат да вдигнат още повече нивото на рутината ви за грижа за кожата, като са особено подходящи, ако сте със смесена или мазна кожа и през по-топлите месеци, когато кожата се замърсява повече. Аз самата в момента използвам Foreo Luna Mini 2 и виждам осезаема разлика в състоянието на кожата ми, откакто я добавих към моята рутина. 

Сменяйте редовно кърпите за лице и калъфката на възглавницата. Нещо, което много хора пропускат, е че е много важно да поддържате хигиената на вещите, които се допират до лицето ви, защото по тях се събират бактерии и мъртви клетки още след първото им използване. Оптималната честота на смяна на кърпите ви за лице е на всеки 2 дни, а на калъфката на възглавницата- на всеки 7 дни. Не пропускайте също така редовно да дезинфекцирате телефона си.


И така, това са моите основни съвети за почистване на лицето, които спазвам от години и са се доказали като работещи във времето при мен. Вие имате ли такива трикове? Кой е любимият ви почистващ продукт в момента? 

До скоро,

Ида 


* Публикацията е осъществена в партньорство с Notino.bg.


No comments :