Wednesday, 4 November 2020

Любимите ми мобилни приложения

Признавам си, че през тази година прекарвам повече време на телефона си от преди, най-вече заради обстановката, в която се намираме в момента. Старая се обаче да не скролвам безцелно социалните мрежи, а да използвам телефона си и малко по-продуктивно. Затова днес реших да споделя с вас кои са най-използваните от мен и любими приложения в телефона ми. Разбира се, тук изключих приложенията от типа на Viber, Whatsapp и Messenger, които според мен е ненужно да се споменават, и се съсредоточих върху по-интересните. Приятно четене! 

любими мобилни приложения, какво има в телефона ми


- ОБРАБОТКА НА СНИМКИ & СОЦИАЛНИ МРЕЖИ -

Като блогър често ми се налага да обработвам снимки, както такива за блога, така и снимки за Instagram, сторита и корици на видеа. За тях имам няколко любими приложения, които винаги използвам. 

Adobe Lightroom e приложението, без което не мога при редактиране на снимки, като много често използвам само него за снимките си. В него можете да откриете всичко, което би ви трябвало при обработката на снимки- промяна на цветове, избистряне, затопляне или "изстудяване" на снимката, промяна на конкретен цвят- можете да изберете колко да бъде наситен и тъмен всеки от цветовете поотделно, и любимото ми- можете да използвате различни филтри (presets), с които да обработите снимките си, като можете да изпозлвате както готови, така и сами да направите ваши, които после просто да копирате върху всичките си снимки. 

Facetune е още едно приложение, което използвам доста често. Много хора го използват, за да се променят до неузнаваемост, да "замажат" недостатъците по кожата, да си уголемят или смалят части от тялото и т.н., но аз използвам само две от функциите му- Details, с която подчертавам детайли по снимката, които искам да изпъкнат ( например красив пейзаж или надписите по продукт ), и Smooth, която рядко използвам и за да прикрия някой недостатък на кожата, но най-вече- с нея "гладя" дрехите си, ако на някоя снимка са излезли гънки по тях. 

Snapseed отново е приложение за редакция на снимки, което има доста функции, но тази, която използвам основно, е Healing- с нея можете да изтривате неприятни детайли от снимките си като кабели, боклуци по земята и т.н. Имайте предвид, че за да подейства функцията, трябва фонът, на който е нещото, което искате да изтриете, да бъде едноцветен. 

Unfold е апликация, която използвам за сторита в Instagram. В нея можете да откриете красиви шаблони, които да използвате, различни цветове и текстури, които да добавите към снимката си, за да я направите по-интересна и естетически издържана. Много е лесна за употреба, няма излишни реклами и я използвам вече над година. 

Preview e приложение, което би било полезно на тези от вас, които полагат старание Instagram фийда им да изглежда добре и в един стил. С него можете да прецените дали снимките, които планирате да качите, ще седят добре с останалите снимки във фийда ви, в каква последователност е най-добре да ги качите и т.н. 


- КНИГИ & ЧЕТЕНЕ -

Разбира се, тук започвам с Goodreads. Използвам мобилната версия на сайта вече доста години, като в него си отбелязвам прочетените книги, поставям си цели за годината и чета ревюта на книги, които ме интересуват. Страхотно е за всички любители на четенето, има много ревюта както на английски, така и на български, групи по интереси и т.н. 

Storytel е сравнително ново приложение, което използвам от няколко месеца. В него можете да откриете както огромно разнообразие от аудиокниги, така и електронни книги и медитации, като всички са на български език. Много харесвам приложението и го използвам често, когато ходя на разходка или по задачи, или когато готвя, чистя и се занимавам с други подобни дейности вкъщи. Книгите са много добре направени, като има огромно разнообразие от интересни заглавия на различни теми. В момента слушам поредицата за Хари Потър и е прочетена по страхотен начин, който наистина грабва вниманието. Препоръчвам, ако имате забързано ежедневие, но все пак искате да четете повече книги. 

Readly е приложение, което започнах да използвам в последните месеци. Чрез него можете да четете огромно разнообразие от списания от доста държави в Европа срещу месечен абонамент, като имате достъп и от телефон, и от таблет или компютър, а освен новите броеве, в приложението са качени и предишните броеве на списанията за последните 5 години. 


- ХРАНЕНЕ & ТРЕНИРОВКИ -

В момента съм на режим за отслабване и MyFitnessPal е приложението, което използвам всекидневно за влизане във форма. Аз го използвам най-вече, за да следя колко калории приемам, но има още много функции- можете да проследявате прогреса си, да си задавате определени цели, да следите макронутриентите, да тренирате и т.н. Полезно е за всеки, който се опитва да влезе във форма или да се храни по-здравословно. 

DeliciouslyElla е друго любимо мое приложение. В него можете да откриете много вкусни веган рецепти, тренировки по йога, медитации и други подобни неща, свързани с хранене и wellness. Много го харесвам и го използвам доста често. 


- RANDOM -

Sleep Cycle e приложение, което ще ви хареса, ако като мен имате проблеми със съня. В него можете да намерите различни релаксиращи звуци, с които да заспивате по-лесно, а приложението записва и проследява качеството и количеството на съня ви. Има идеи за по-добър сън, а също и "натурална" аларма, която да ви събужда по-лесно и естествено сутрин, и която наистина действа. 

Nebula е приложение за тези от вас, които си падат по астрологията и хороскопите. В него въвеждате данните си и то ви предоставя персонализиран хороскоп всеки ден, седмица и месец, като хороскопите наистина са доста по-точни от тези на други подобни апликации. Срещу заплащане можете да се възползвате и от услугите на личен астролог, който да ви изготви карта и персонален хороскоп. 

Pinterest предполагам е сайт, който всички използвате. Много ми харесва мобилното му приложение, като често там търся идеи за рецепти, украси за празниците, модно вдъхновение, снимки на продукти, а напоследък- и идеи за сватбата. Страхотно е и мога да прекарам часове в него. 


И така, това са най-използваните приложения в моя телефон. А кои са вашите? 

До скоро, 
Ида 

* Снимка: PinterestNo comments :