Monday, 27 July 2020

Как да почистим и организираме гардероба си: практични съвети

Привет! Както може би знаете, в последните няколко седмици съм се заела с голямо почистване и реорганизация на дома ни, като едно от основните места, върху които исках да се съсредоточа, беше моят гардероб, който имаше спешна нужда от промяна, почистване, организация и обновяване. След като вече приключих с тази задача и съм много доволна от крайния резултат, който постигнах, реших, че е добра идея да споделя малко опит и съвети и с вас, и така се роди идеята за днешната публикация.Малко предистория- от доста време насам исках да реорганизирам гардероба си, защото имах дрехи, които не нося и пазя най-вече по сантиментални причини (като например роклята, с която бях на бала на сестра ми преди 8 години и която не съм обличала никога повече след това), както и такива, които имам от години и вече не отговарят на стила на обличане, към който се стремя, на начина ми на живот и на разбирането ми за мода, или пък съм купувала импулсивно и не се съчетават лесно с останалите неща в гардероба ми. Имах и немалко неща, които не нося и съм купувала от разпродажби просто "за да си купя нещо" (ако има някоя от вас, която никога не го е правила- please teach me, master). Другото, което ме подтикна, беше желанието за промяна от чисто функционална гледна точка- живеем в малък апартамент, дрехите и обувките ми заемаха много място и исках да ги прочистя и да запазя само това, което наистина нося. Успях да постигна желаните от мен резултати, затова днес ще споделя с вас няколко съвета и идеи, които помогнаха на мен в организацията на доста разхвърляния ми и доскоро хаотичен гардероб. 


Опрелете защо искате да реорганизирате гардероба си.
Според мен, за да имате успех с тази задача (а и с почти всичко друго), първо трябва да знаете защо го правите- дали е за да имате по-малък и функционален гардероб, с който да ви е по-лесно да се обличате сутрин, дали защото сте променили драстично стила си и искате да прочистите старите неща, които вече не носите, или защото просто искате да освободите място в апартамента си. Мисля, че ако ви е ясно защо го правите и какви ще бъдат ползите от едно такова почистване, ще ви е много по-лесно да се освободите от излишните ви вече неща и да се разделите с дрехи, които не носите и само заемат място в гардероба ви. 


Отделете достатъчно от времето си. 
Подреждането на гардероб е голяма и често трудоемка задача, която просто няма как да свръшите качествено за един- два часа. Отделете минимум един цял ден за изпълнението и, за да успеете да свършите всичко на спокойствие и качествено, без да бързате. Хубаво би било да имате достатъчно време и да пробвате всяка една дреха, за да можете да сте сигурни, че дадено нещо ви седи добре, преди да го запазите, или обратното- че вече не се харесвате с него и ви е време да се разделите. 


Начертайте си ясни привила- какво изхвърляте и какво запазвате. 
Изграждането на правила ще ви помогне изключително много, казвам го от опит. Преди да започна, аз начертах правила за това кои дрехи и аксесоари напускат гардероба ми, и си наложих да ги спазвам стриктно (без сантименталности), като в крайна сметка съм много доволна от резултата. Ето и кои са правилата, които аз следвах- разделям се с всички дрехи, бельо и аксесоари, които: 

  • Не съм носила от повече от една година. 
  • Не ми стоят добре- малки/големи са ми в настоящия момент. 
  • Купени са преди повече от шест месеца и все още седят необличани с етикет (да, имаше и такива). 
  • Имат дупки по тях (това се отнася най-вече за чорапите) или иглеждат износени/избелели. 
  • Вече чисто и просто не ми харесват. 
  • Не отоварят на стила, към който се стремя в момента, или на начина ми на живот. 
  • Били са спонтанна покупка и не си отиват с нищо друго в гардероба ми. 


Извадете всичките си дрехи от гардероба и ги сортирайте по категории.
Много по-лесно ще ви е да разтребите гардероба си, ако извадите всичко от него, изчистите го отвътре и сортирате дрехите, преди да ги приберете. Аз разделих дрехите на няколко категории- такива, които запазвам със сигурност, такива, които изхвърлям, и дрехи, които мога да продам или планирам да даря. 

  • Дрехи, които изхвърлям- моето предложение тук е не просто да изхвърлите дрехите в кофата за боклук, а да ги рециклирате. Това можете да направите на няколко места, като мястото, към което съм се насочила аз, е H&M. От магазина имат програма за събиране на стари дрехи, които в последствие се използват за рециклиране и тяхната линия Conscious, като аз успях да събера цели две огромни торби, които планирам да занеса в следващите дни. * Имайте предвид, че в момента програмата за рециклиране в България е прекъсната до началото на септември заради ковид-19. Ако планирате да рециклирате дрехи, изчакайте до тогава или проверете за алтернативни възможности, които можете да използвате в момента. 

  • Дрехи, които дарявам- можете да дарите дрехите, които са в добро състояние, на много места- на различни благотворителни организации, магазини втора употреба, домове за деца и т.н.- от вас зависи коя опция ще предпочетете. Разбира се, тук говорим за дрехи в много добро състояние, които вече просто не носите по една или друга причина- всичко, което е старо и износено, трябва да бъде рециклирано. 

  • Дрехи, които ще продам- в моят гардероб се намериха и чисто нови дрехи и обувки с етикет, които никога не съм носила, затова реших, че мога просто да ги продам. Можете да продадете нещата си в безброй онлайн платформи- OLX, Facebook, Ebay, както и през множество мобилни приложения- изборът е изцяло ваш. По този начин ще можете и да спечелите нещо от нещата, които не носите- те може да не са подходящи за вас, но пък да са прекрасно попадение за някой друг. Тук единственото ми правило е да продавам само чисто нови артикули, както и да ги предлагам на не повече от 65-70% от пазарната им цена- по принцип всяко нещо губи около 1/4 до 1/3 от стойността си в момента, в който напусне магазина, дори и да е чисто ново. 

почистване и организация на гардероба


Подгответе "помощни" средства при организацията на гардероба- кутии, закачалки и разделители. 
Това е много важна стъпка в организацията на гардероба. Изхвърлете всички грозни пластмасови закачалки, които идват с дрехите, и ги заменете с такива по ваш избор, които да са еднакви и да придават много по-естетически и организиран вид на гардероба ви. Аз лично залагам на дървени закачалки за по-тежките и обемни дрехи като якета, сака и палта, и на закачалки с велурено покритие в неутрален цвят за останалите дрехи- изглеждат добре в гардероба, а заради покритието от велур дрехите не се пързалят и свличат от тях. При нужда можете да прибегнете и до кутии или специални разделители за гардероб- аз имам само няколко кутии в неутрални цветове, в които складирам неща, които в момента са извън сезон. Такива кутии можете да намерите в Ikea или в който и да е друг магазин за стоки за дома. 


Инвестирайте в красиви оргизационни помощници. 
Тук идеята е съвсем ясна- ако инвестирате в красиви и стилни закачалки, кутии и органайзери за гардероб, чисто и просто ще ви е много по-лесно и значително по-приятно да държите гардероба си в ред. Метод, който работи отлично не само за гардероба, но и във всяка друга част от дома- кухнята, хладилника, тоалетката, шкафа за обувки и т.н. 


След като сте готови с почистването, преминете още един път през нещата в гардероба си. 
След като отделите време за основно почистване и подреждане, минете през всички стъпки и смятате, че вече сте напълно готови, оставете нещата настрана за ден-два и след това преминете отново през гардероба си. Тази пауза ще ви даде време да премислите нещата и да погледнете на гардероба си с нови очи- по този начин можете да промените още нещо, да направите организацията още по-функционална или пък да се отървете от още някои неща, които досега са били "на кантар". 


Оставете малко свободно място в гардероба си. 
Първо, добре е да има достатъчно въздух, за да може дрехите да "дишат" (тук можете да използвате и различни ароматизатори за гардероб, аз лично залагам на добрата стара сушена лавандула). И второ- хубаво е да оставите малко място за евентуални нови покупки, които планирате да направите :) 


И така, това са моите съвети за почистване и организация на гардероба. При мен проработиха много добре, успях да се разделя с цели четири големи торби с ненужни вече дрехи, обувки и чанти, приготвих и голямо дарение, а останалите възнамерявам да рециклирам. Почистването на гардероба ми не само освободи пространство, ами и ме накара да се почувствам много по-добре спрямо себе си и личния си стил и да намирам по-лесно дрехи и комбинации, които искам да нося, а и ми спестява много време всеки път, когато се приготвям за излизане. Надявам се съветите ми да са били полезни и на вас :) Ще се радвам да ми оставите в коментарите вашите трикове и идеи за организация на гардероба. 


До скоро, 
Ида No comments :