Wednesday, 6 December 2017

10 неща, които искам да направя преди края на 2017

Привет!

Годината е вече към своя край, всъщност, остават ни буквално 25 дни до тогава- нещо, което ме накара да започна с равносметките и да се замисля дали през 2017 успях да осъществя намеренията си и дали съм постигнала ако не всички, то поне някои от целите, които си бях поставила. Като цяло, тази година, освен че мина изключително бързо, беше много различна за мен, претърпях някои неща, които промениха по един друг начин мирогледа ми, беше и година на много лични и професионални уроци ( но за тях- друг път ). И, тъй като декември е любимият ми месец от годината, реших да се опитам да го направя още по- специален, като си поставя малки, лесноизпълними цели, които да изпълня до края на годината- основно неща, които все отлагам, както и малко повече грижи за мен самата и за хората, на които държа- нещо, на което все не отделям достатъчно внимание в забързаното ежедневие. И така, ето го моят списък. 


1. ЩЕ ПРОЧЕТА ПОНЕ ДВЕ КНИГИ.

2017 е поредната година, в която не успях да чета толкова, колкото ми се иска, и макар положението да е доста по- добре от минали години, определено има още какво да се желае. За декември съм си поставила целта да прочета две книги- скромно, но по- добре така и да изпълня целта, отколкото да си определя пет и да се проваля :) В този ред на мисли, скоро очаквайте и пост с любимите ми книги за изминалата година, а много ще се радвам и ако решите да ми споделите кои бяха вашите. 


2. ЩЕ НАПРАВЯ ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ НА ГАРДЕРОБА СИ И ЩЕ ДАРЯ ИЛИ ИЗХВЪРЛЯ ВСИЧКИ ДРЕХИ, КОИТО НЕ СЪМ ОБЛИЧАЛА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА.

Нещото, което се каня да свърша отдавна, е да посветя един ден на това да извадя всичките дрехи от гардероба си, да отделя тези, които не съм обличала изобщо през изминалата година, и да преценя кои от тях мога с чиста ръка да изхвърля и кои- да даря за благотворителност. Призовавам и вас да направите същото. Обърнете внимание- не ви давам като идея това да продадете старите си дрехи в различните приложения из интернет, а да ги дарите- така ще помогнете на някой в нужда, вместо просто да приберете печалбата за себе си, а ако ви е трудно да се разделите със старите си дрехи, не забравяйте, че освобождаването на място в гардероба ( и в живота ни, всъщност ) спомага за това да привлечем към нас нова, позитивна енергия, а и действа изключително вдъхновяващо.


3. ЩЕ ИЗПРАТЯ ИСТИНСКИ, РЪЧНО НАДПИСАНИ КОЛЕДНИ КАРТИЧКИ НА ПОНЕ ПЕТ ЧОВЕКА.

Нещо, което се каня да направя от години и най- сетне смятам наистина да му отделя внимание. Във времената, в които живеем, една ръчно написана и изпратена по пощата картичка е прекрасен жест, който ще донесе само положителни емоции и топлина, както на нас, така и най- вече- на хората, които я получат. 


4. ЩЕ ПОЧИСТЯ И ОБНОВЯ ОНЛАЙН ПРИСЪСТВИЕТО СИ- КОМПЮТЪР, ИМЕЙЛ, СОЦИАЛНИ МРЕЖИ. 

Още нещо, което отлагам от много, много време. Смятам за полезно, както от организационна, така и от чисто психическа гледна точка, да преглеждаме от време на време профилите си в социалните мрежи и или да трием някои от "приятелите" си там, или да отследваме хора, които вече не ни вдъхновяват по никакъв начин. Към онлайн чистката мисля да добавя и почистване и обновяване на съдържанието на компютъра ми, имейла ми и профила ми в LinkedIn. 
 

5. ЩЕ ПРАВЯ УПРАЖНЕНИЯ ВСЕКИ ДЕН, БИЛО ТО И ЗА 10 МИНУТИ. 

Напоследък прекарвам много време вкъщи пред компютъра и усещам, че съм се позаседяла. Това, в съчетаие с калорийните бомби през този период от годината бавно, но сигурно допринася за заприличването ми на един от елените на Дядо Коледа, така че, колкото и да съм заета, реших всеки ден да отделям време за физическа активност и упражнения- било то разходка, тичане или дори само лека гимнастика за тонус. По този начин едва ли ще отслабна, но все ще спомогне за поддържането ми във форма, а и спортът влияе положително и на психиката, това всички го знаем :) 


6. ЩЕ СЕ НАУЧА ДА ГОТВЯ ДОБРЕ ПОНЕ ЕДНА КОЛЕДНА ГОЗБА.

Тук няма какво толкова да обяснявам- за предпочитане е гозбата да е или сарми, или в краен случай пълнени чушки с боб или пък питка- мисля, че на 29 години вече е крайно време да мога да си сготвя тези неща сама, а не да чакам да се прибера в България и да ми ги направи баба. 


7. ЩЕ СИ КУПЯ НЕЩО, КОЕТО ОТДАВНА ИСКАМ. 

Аз съм от хората, които без проблем и с огромно удоволствие глезят другите, но стане ли въпрос да поглезя себе си и да си купя нещо, което харесвам, то непрекъснато отлагам, намирам оправдания, казвам си, че няма смисъл да харча пари, че е по- добре да пестя, че не съм заслужила кой знае колко и т.н. до безкрай. Е, тази година реших, че напълно си заслужавам и мисля да се поглезя с нещо малко, което обаче ще ми създаде положителни емоции за наближаващите празници. Съветвам ви вие да направите същото!


8. ЩЕ СЕ ПЪРЗАЛЯМ С КЪНКИ. 

Не съм го правила от много, много години, и определено ми се иска да пробвам отново. Ще бъда обаче много внимателна, стискайте палци това ми коледно приключение да не завърши с неприятен край. :) 
 

9. ЩЕ ОТДЕЛЯ ВРЕМЕ НА ПРИЯТЕЛИ, С КОИТО СМЕ ПОЗАГУБИЛИ ВРЪЗКА.

Знаете за кои приятели говоря- за тези, с които сме били неразделни в училище/ университета/ на първата ни работа, но след това животът се е случил, всеки е поел в различна посока и има все по- малко време за другите. Много искам да отделя повече време и внимание на такива приятелства, защото за мен са изключително ценни, и ако има желание и от двете страни, времето и разстоянието не са в състояние да разрушат едно приятелство, а напротив- успяват да го направят по- силно. 
 

10. ЩЕ ПРЕОСМИСЛЯ НЕЩАТА, КОИТО МИ СЕ СЛУЧИХА ПРЕЗ 2017, ЩЕ СИ НАПРАВЯ НЕОБХОДИМИТЕ ИЗВОДИ И ЩЕ ПРОДЪЛЖА СМЕЛО НАПРЕД. 

И последно, но може би най- важно- ще си направя изводите и уроците, на които ме научи 2017, ще ги преосмисля и ще се втурна смело в 2018, защото, както знаем, съжаленията за изминали неща са напълно излишни, а пък най- хубавото тепърва предстои! 


С пожелание за магическа Нова 2018 година,
Ида4 comments :

Десислава Валентинова said...

Все едно аз съм го писала този пост! Точно това са нещата, които искам да направя и все отлагам или си намирам оправдания! Успех с начинанията! И аз ще опитам да направя някои от тях, въпреки че почти не остана време от тази година.

Десислава
https://truedreamcatcher.blogspot.bg/

Nevi's Notebook said...

Право в целта с този пост,страхотен е!Това са нещата ,които искам да направя и все си намирам оправдание да не направя.Успех с начинанията!

Невена
https://everydaythingsoflife.blogspot.bg/

Ida said...

Благодаря ти, успех и на теб! Много прекрасни моменти през новата 2018-та!

Ida said...

Благодаря ти! Пожелавам ти успех и да се справиш и ти! Оправданията са лошо нещо хаха!