Wednesday, 2 August 2017

Последните три книги, които прочетох #2

Привет! Напоследък все повече ми харесва да пиша книжни ревюта и може би в някакъв бъдещ момент ще отделя отделно място за тази цел, но този момент определено е в доста далечното бъдеще, а и, съдейки по коментарите, вие явно много харесвате ревютата ми, затова реших да се завърна в блога именно с пост по тази тема. Напоследък успявам да чета повече от обикновено, което до някъде се дължи и на факта, че най- сетне успях да намеря начин да качвам книги на български на киндъла ( ако не знаете как и ви интересува, пишете ми и ще обясня ). И така, ето и какво мисля за последните три книги, които прочетох."Светът на Софи"- Юстайн Гордер 

Изключителна книга, която издирвах от години и най- накрая случайно ми попадна в магазин за книги втора ръка. Чете се бавно, историята е изключително необичайна и ще ви отнеме време, докато я привършите, но, повярвайте ми- за мен това е една фантастична книга, която не е лошо дори да се учи в училище. Една доста "тежка" тема- историята на философията от древни времена до наши дни, е представена по много оригинален и запомнящ се начин, и не само, че стилът е майсторски и е удоволствие да се чете, ами и със сигурност ще научите нещо от книгата, и впечатленията от нея ще останат с вас дълго, след като затворите последната страница. Единственото, което не ми беше чак толкова по вкуса, беше финалът, но въпреки това горещо препоръчвам книгата. 

Крайна оценка: 5/5 "Подсъзнанието може всичко"- Джон Кехоу 

Една книга, която според мен или ще заобичате, или ще обявите за пълна дивотия. Аз лично съм много далеч от т.нар. книги за самопомощ и никога не съм ги взимала насериозно и не съм чела нищо друго по темата, но тази книга явно успя да дойде в живота ми в правилния за мен момент, защото наистина ми помогна в много отношения и ме накара да осъзная много неща, които съм правела несъзнателно и които имат реално влияние върху живота ми. Препоръчвам я, ако се намирате в трудна житейска ситуация или лош период от живота си, защото определено съветите, които ще ви даде, ще ви помогнат да гледате по- бодро на нещата и може би дори да се излекувате от негативизма си ( това го казвам от собствен опит ). Накратко, въпреки че като цяло не съм фен на жанра, конкретно тази книга е едно много добро и интересно четиво. 

Крайна оценка: 4.5/5 

 

"Доводите на разума"- Джейн Остин 

Всички хора, които ме познават лично, знаят, че съм огромен фен на Джейн Остин и съм чела "Гордост и предразсъдъци" поне 10 пъти. Наскоро имах щастието да посетя нейният музей в Бат ( където е прекарала последните години от живота си ) и това ме подтикна да прочета отново някои от нейните книги. Започнах с "Доводите на разума", която, да си призная честно, не мога да си спомня дали съм чела или не. Е, вече знам със сигурност, че съм я чела и че много ми харесва. Историята се развива отново в началото на 19-ти век в Англия, като на прицел са аристократичното общество и порядки и човешката глупост и суета, както и вечната борба между разума и чувствата. За мен финалът дойде малко преди да ми се иска, но все пак книгата е отлична. Неслучайно книгите на Джейн Остин са класика, така че ако обичате да четете подобен тип романи, този със сигурост ще ви допадне. 

Крайна оценка: 5/ 5


Тук постът приключва, а аз се завръщам към книгата, която чета в момента- "Празни мисли на един празен човек" на Джеръм К. Джеръм. Ще се радвам вие да споделите кои са книгите, които сте взели с вас за лятната отпуска. Ако имате нужда от още идеи за книги, не забравяйте да погледнете категорията "Книги", която можете да откриете в горната лента на блога- там са събрани всички книжни ревюта, които съм публикувала до момента.

До скоро!
Ида No comments :