Saturday, 8 July 2017

#Girlboss от София Аморусо

Исках тази книга от ужасно дълго време, със сигурност повече от година, и след като си я взех, вместо веднага да се хвърля да я чета, първо я оглеждах и прелиствах няколко дни, тъй като ме беше страх да не би да не ми хареса. Скоро след това обаче буквално потънах в книгата и я изчетох за само 3-4 дни, което си е рекорд предвид ограниченото ми свободно време. Дали в крайна сметка ми хареса? И да, и не, но най- вече- не беше точно това, което очаквах. 

 
Ако случайно не знаете предисторията- София Аморусо е само на 30 години, а е основател на една от най- бързо развиващите се модни компании в света, като само за 7 години успява да се превърне от скитаща се девойка с прекалено много свободно време и провалено образование ( така и никога не завършва колеж ) в директор на модна империя, струваща 100 милиона долара- Nasty Gal. Историята и е наистина супер вдъхновяваща и не е изненада, че е един от най- популярните примери за girl power в последни години, и съответно книгата, която написа- #Girlboss, веднага се превърна не просто в бестселър, ами направо във феномен ( и редовен фон за снимки в инста, хихи ). Сами разбирате че аз, като един виден феминист и любител на подобни четива, много исках да я прочета. Честно казано, както вече споменах, прочетох много бързо книгата, но ми отне доста време да обмислям какво точно да напиша за нея в ревюто и, защото съм леко раздвоена в мнението си и хем ми хареса, хем не чак толкова. 

Книгата е написана на супер лек стил и наистина можете да я "глътнете" и за ден, ако имате малко свободно време, като това, което най- много ми хареса, е колко вдъхновяваща е нейната история и как наистина, още докато я четете, ви се приисква да сте много по- продуктивни, да се заемете сериозно с изпълняването на целите си и да спрете да отлагате, и как, след като тя е успяла да постигне толкова много, и вие можете да сбъднете мечтите си. Много ми допаднаха и идеите, които споделя, за това колко е важно да работим неуморно, независимо на кое ниво се намираме в компанията си, колко е важно да сме честни с клиентите си и да поддържаме близка връзка с тях и това, което те искат, хареса ми и това, че за нея личностните качества и хъс на човек са по- важни от престижните дипломи. В този ред на мисли, книгата наистина успява да вдъхнови и да нахъса читателите си да се заемат с осъществяването на мечтите си. Аз самата имах нужда от нещо точно такова и затова книгата наистина сякаш попадна при мен в правилния момент. 

След всички тези суперлативи сигурно се чудите- че какво не и харесва на Ида в тази книга? Само две неща, но за мен те пречат книгата да се превърне във фаворит. Първо, София говори основно и само за себе си и за компанията си, и макар че идеята и предполагам е да даде пример със собствената си история, то много често се получава така, че все едно книгата е на тема "Nasty Gal", а не на тема "Girl Boss''. Другото, което не ми хареса, е че книгата не е никак систематизирана и прескача непрекъснато от един период в живота и на друг и от една тема- на друга, което понякога е объркващо и поне на мен като читател не ми хареса. Също, някои от съветите и бяха мега basic, като например "Не дъвчете дъвка по време на интервю за работа". 

Накратко- книгата е много увлекателна, чете се на един дъх и наистина вдъхновява да работите повече за постигането на целите си, но не очаквайте от нея особено много задълбочени съвети на тема кариера и израстване в компанията. В този ред на мисли ви препоръчвам две други книги, които за мен лично бяха по- задълбочени откъм реално приложими съвети- "Реши се" на Шерил Сандбърг ( ревю ) и "Leave Your Mark" на Aliza Licht ( ревю ). Все пак смятам, че е добре да прочетете книгата на София, особено ако имате нужда от малко екстра вдъхновение =) Всъщност, книгата вече се предлага и на бъргарски, което е чудесно, като е преведена под името "#Шефката" ( мен ако питате, трябваше да оставят оригиналното заглавие, но нищо, важното е, че е преведена ). 

Вие чели ли сте книгата? Какво четиво сте предвидили за лятната си почивка тази година? 

До скоро! 
Ида 
 

No comments :