Saturday, 22 October 2016

Photo diary: Разходка из Бреда

Една от държавите, които винаги съм искала да посетя, е Холандия. Откакто сестра ми се премести да живее и учи там преди две години, това стана много по- лесно осъществимо, но някакси все ставаше така, че нямах време или променяхме плановете в последния момент. До тази есен, когато почти на шега стана така, че отидох с нея дотам. Тя учи в Бреда ( в NHTV ), така че прекарахме голяма част от времето в този красив град, като успяхме да посетим и мечтаният от мен Амстердам ( за него- в следващия пост ). Именно за Бреда ще става въпрос в днешната публикация, като ще се постарая да съм възможно най- кратка откъм текст, но за сметка на това да ви покажа възможно най- много снимки. 

Бреда е сравнително малък ( 170 000 жители ) град в южната част на Холандия, намира се на около час от Амстердам, като най- лесно се стига с полет на Wizz до Айндховен и оттам- с влак ( отнема около 40 мин ). Градът не е топ туристическа дестинация, но пък на мен много ми хареса, заради красивата си типично холандска архитектура, зеленината, извънредната чистота и спокойствие и супер приветливото местно население :) 

Какво ми направи най- голямо впечатление в Бреда? Навсякъде е извънредно чисто ( няма да намерите и най- малък помен от боклук по улиците, дори и изрично да търсите ), велосипедистите са на почит- на места дори нямаше пешеходни зони, а само такива за велосипедисти, има си и отделни светофари за тях, всички са изключително природосъобразно настроени ( например- в супермаркета те питат дали искаш касова бележка, с оглед на това да пестят хартия ) и много, много мили- ако могат да ти помогнат с нещо, ще го направят със сигурност, и то с усмивка на лице. Всички говорят перфектен английски и са страшно приветливи- не забелязах намусени и студени хора ( на каквито им се носи слава из България ). Навсякъде, включително и в Амстердам, е много тихо- никой не крещи и не вдига излишен шум ( I'm looking at you, Greece :P ), дори и децата са супер кротки и миролюбиви. Противно на общоприетото мнение, не всички са напушени, но пък 90% от тях са високи и руси ;)

На път за центъра
Стандартна за Бреда жилищна сграда
My beautiful sis <3
Най- уникалното куче
Катедралата Гроте Керк
Малко позиране в парка
Vondelpark

Както вече споменах, в следващата публикация ще ви разкажа малко повече и за Амстердам, така че, до скоро!

Ида

No comments :