Sunday, 11 September 2016

Ida Reads: "Реши се"- Шерил Сандбърг

Както знаете, четенето е едно от любимите ми занимания и в живота си съм изчела немалък брой книги. Никога обаче не съм чела нещо, дори леко доближаващо се до книгата, за която ще говоря днес- "Реши се" на Шерил Сандбърг. Шерил Сандбърг е COO ( главен оперативен директор ) на Facebook и една от най- успелите в бизнеса жени в света. Кариерата и е меко казано блестяща и минава през имена като университета Станфорд, Google и стига до върха- една от най- важните позиции във Facebook, наравно със самия Марк Цукънбърг. Нещото, което и прави крещящо впечатление по време на професионалния и път обаче е, че дори и в 21- ви век, дори и в някои от най- развитите държави в света като САЩ и Англия, жените все още не са наравно с мъжете- не получават същото заплащане за труда си, съмняват се в себе си много по- често, притесняват се дали ще могат да съчетаят кариерата с майчинството ( докато в същото време никой мъж не си задава подобни въпроси ), макар и много по- образовани и с по- високи академични постижения от мъжете, много по- рядко заемат управленчески позиции ( прост пример- само около 20% от мениджърите на големи корпорации и хората в политиката в развитите държави са жени ). И така, започва все по- често да повдига въпроса за равенството на жените в бизнеса, като кулминацията е написването на "Реши се", която още с излизането си се превръща в световен феномен и дори е наричана нов манифест на феминизма. 

Името на книгата ( "Lean In" на английски ) е спортен термин и е свързано с позата, която спортистите заемат, приготвяйки се за състезание- леко приведени напред, съсредточени преди старта. Ако в този момент без да искат изнесат тежестта си назад ( lean back ), губят скорост, равновесие и губят състезанието. Същото важи много често и за жените, които се "свиват", седят на края на масата, не споделят така открито идеите си, не се борят за повишение и не изтъкват постиженията си на работното място така, както мъжете биха.

Днес завърших книгата и разбирам много ясно защо тя има такъв феноменален успех и дори води до създаването на хиляди Lean In клубове по цял свят. Написана е на много достъпен език, с много истории от живота на Шерил и статистически данни ( като например това, че мъжете получават повишение на база потенциал, а жените- на база минали успехи ), книгата наистина е пълна с girl power по един много ненатрапчив, полезен и някак близък и топъл начин. Страхотно много ми допадна фактът, че са включени истории на истински жени, които са lean in- нали и са се преборили за правата си, било то правото да карат кола ( да, в много части на света това нормално за нас нещо е запазено само за мъжете ) до това да спечелят изборите за кмет в града, в който живеят. Изключително много ми хареса посланието на книгата- не, че жените са повече от мъжете, а че ние сме равни едни с други и че трябва да се стремим към равни постижения, както и да поемаме равни отговорности. Много ме впечатли и фактът, че е обърнато внимание на мъжката гледна точка и се набляга на фактът, че истинско равенство ще постигнем тогава, когато еднакъв брой жени заемат ръководни позиции и еднакъв брой мъже поемат повече задължения вкъщи. 

Макар че, по мои наблюдения, България е държава, в която сексизмът не вилнее особено яростно ( за разлика от Гърция например- без обидени- това са лични мои наблюдения ), намирам книгата за настолна и смятам, че всяка жена трябва да я прочете и дори да я препрочита периодично. Изключително вдъхновяващо четиво, от което като послание за себе си извадих следното- как трябва като жени да се стремим към свобода и независимост в решенията си и да не се извиняваме за изборите, които правим и за кариерните цели, които сме си поставили, колкото и високи да са те. 

И за финал, любима песен по темата:Просто идете до най- близката книжарница и си купете тази книга. You'll thank me later ;) 


До скоро!
Ида


1 comment :

Ани said...

Супер! Страхотно ме надъха да я прочета! :)