Saturday, 28 May 2016

Почивка на Корфу: the basics

От доста време насам говоря как искам да напиша серия постове, посветени на мястото, на което живея от няколко години- гръцкия остров Корфу, и ето, че този момент най- сетне настъпи. Корфу е един от най- интересните острови в Гърция, историята му датира много векове назад, като заради местоположението му през годините е бил владение на много и различни народи- гърци, венецианци, италианци, англичани, което и предопределя уникалния му облик, архитектура и самия дух на острова. Въпреки че е най- популярен като лятна дестинация заради невероятно красивите си плажове и е посещаван от милиони туристи всяко лято, споден мен островът има още много какво да покаже. Не мога да кажа, че съм експерт по темата, но ще се постарая в тази поредица постове да споделя с вас всичко, което зная за Корфу :) 

Старата част на столицата Керкира ( Корфу таун )
Обща информация 
Корфу ( или Керкира, както е гръцкото му наименование ) е вторият по големина от Йонийските острови, като към него вървят и прилежащите Паксос и Антипаксос ( пост за тях можете да прочетете тук- линк ). Намира се в северозападна Гърция, близо до Албания и Италия, а най- близкият голям град на континента е граничното гръцко пристанище Игуменица. Името на острова- Керкира, идва от нимфата Коркира, в която е бил влюбен богът на морето Посейдон, освен това се счита, че тук, близо до Палеокастрица, се намира прословутия вкаменен кораб на Одисей. Островът е обитаем от хилядолетия, като е бил владение на венецианците ( които построяват и прочутите крепостни стени на столицата Керкира през 9-ти век ), италианците и англичаните- Корфу е бил английска колония за повече от 50 години през 19-ти век и до ден- днешен около 20% от населението са англичани. Островът е много планински и с изключително богата растителност, дори често го наричат Градината на боговете. Известен е и с висококачествения си зехтин- малък остров като Корфу произвежда 3-5% от зехтина в световен мащаб. След 60-те години на миналия век започва да развива туризъм, като в момента е любима дестинация на англичани ( дори често северозападната му част е наричана Kensington on sea, защото всевъзможни английски аристократи и дори самият принц Чарлз почиват тук, а освен това принц Филип, съпругът на кралицата, е роден тук ), италианци, французи и руснаци, както и, за моя радост- все повече българи. 

Сидари

Как се стига до Корфу?

Най- лесно е с кола, като ще са ви необходими 6- 7 часа. Пътува се по магистралата за Солун, като преди да влезнете в града, завивате надясно по новата магистрала Егнатия Одос, и карате само направо до Игуменица. От Игуменица се хваща ферибот, като фериботите за острова са на всеки няколко часа, включително и през нощта. Пътуването с ферибот трае около 2 часа, след което се озовавате на новото пристанище в столицата Керкира et voila. Ако не разполагате с кола, можете да пристигнете и с автобус. За съжаление, преди години е имало директна линия София- Игуменица, но тя към момента е спряна, затова ще трябва да вземете автобус за Солун и оттам- за Корфу. Имайте предвид, че вероятно в такъв случай ще ви се наложи да преспите в Солун, освен ако не извадите голям късмет. Още един вариант е да пътувате със самолет, но това може да стане само с прекачване през Атина, и ще е доста по- дълго и скъпо. 

Актуален график на фериботите
Транспорт на самия остров?
Дори и да нямате собствена кола, транспортът на острова не е проблем. Вариантите са няколко. Първо, на Корфу има доста добре развита мрежа от автобусен транспорт. Автобусите се делят на два вида- зелен ( green bus ), и син ( blue bus ). Зелените автобуси пътуват до по- отдалечените ( над 15 км ) от столицата дестинации, имат много спирки, и се хващат от новата автобусна гара, която откриха тази година и която се намира в близост до летището и на 10-тина минути пеша от центъра на града. Цените на билетите варират между 2 и 8 евро, в зависимост от това колко далече е мястото, до което пътувате. Самите автобуси са нови, модерни и дори имат wifi. Сините автобуси се хващат от един от централните площади в града- Сан Роко, и имат статут на градски транспорт, като пътуват из самия град и до близки дестинации наоколо като Ипсос, Дасия, Беницес, Канони. Цените са около 2-3 евро. Ако пък предпочитате да не зависите от графика на автобуси, винаги можете да наемете кола. Всяко населено място предлага rent-a-car услуги, като цените варират между 30 и 100 евро, в зависимост от вида автомобил. 


Канони и "Мишият остров" Понтикониси- един от най- известните символи на Корфу
Кога е най- добре да се посети Корфу? 
Зависи колко държите на жега :Р Миналото лято в продължение на един месец температурата не падна под 46 градуса през деня и 39 през нощта, и въпреки че това беше екстремна жега дори и за Корфу, се подгответе за високи температури, силна влажност и палещо слънце ( и много комари ). Като цяло април, май и октомври са приятни и не прекалено топли- около 25 градуса, но водата тогава е малко хладна и не става за къпане. Юни е чудесен, защото не е прекалена жега и все още най- големите тълпи не са се изсипали, а и обикновено цените на повечето места са леко по- ниски. Юли и август са най- популярните месеци, навсякъде е пълно с народ, парти животът е в разгара си, но е и най- горещо- над 40 градуса, и най- скъпо. Лично на мен любимият ми месец е септември, защото все още е топло, но тълпите са понамалели леко и можете да се насладите най- добре на красотата на острова. 

Кристалните води на Палеокастрица
Кой курорт да изберем? 
По този въпрос ще има отделен пост с най- популярните курорти на острова, но най- общо казано- ако сте под 25 и искате купони, препоръчвам най- южната точка на острова- Кавос, или пък Ипсос, където е пълно с италианци. Ако искате купони плюс релакс, добри места са Дасия, Касиопи, Сидари, Рода, Ахарави, Глифада, Беницес. Ако искате да разглеждате острова и да ходите на различни места всеки ден, най- добре е да отседнете в столицата Керкира. Ако искате спокойствие, тихи барове и страхотни гледки- моето предложение е Касиопи, Калами, Агни, Сан Стефанос, Палеокастрица, Барбати. Предполагам, че ви пообърках с изреждането на толкова места, но следващия пост от серията ще е посветен именно на различните курорти на Корфу с подробна информация за всеки един от тях. 

Агни преди два дни :)
Пясъчен плаж или камъчета?
Тъй като на острова можете да намерите и двете, най- общо казано- западната част, откъм Италия, е с пясъчни плажове, както и най- южната точка Кавос и курортите на север- Ахарави, Рода, Сидари. Курортите откъм източната, гръцка част на острова, както и Палеокастрица, са с малки камъчета, не пясък, но това значи и че водата е много по- кристално прозрачна, защото не се размътва от пясъка. 
 
Just a random Corfu beach ;)

Как да изберем хотел?
Почти всички хотели на острова са малки и уютни, притежават се от семейства и атмосферата е изключително приятелска, ако сте голяма компания, много популярни са и вилите, като цените им варират от 500 евро на седмица до много хиляди. По- големите хотелски комплекси обикновено предлагат пакети и са на база all inclusive. Можете да откриете множество сделки в booking.com, но моят личен съвет е да пишете имейл директно на собствениците- така съм намирала страхотни сделки от типа на 20 евро на човек на вечер в апартамент с джакузи и изглед към морето. Колкото по- рано през сезона им пишете, толкова по- ниски цени ще намерите. 

И така, това е за днес. До няколко дни очаквайте следващия пост от серията, посветен на различните курорти на острова.

До скоро!
Ида


* Част от снимките в тази публикация са лично мои, другите са взети от Интернет.

5 comments :

Innah Kostova said...

О, Ида, благодаря ти! Откакто преди време пусна снимки от Корфу, ми се намести в листа - и то не просто така като мечта някога в бъдещето, а съвсем реално искам да го посетя. За това лято си изчерпах пътешествията, но за следващото ще направя всичко възможно да успея!
Изглежда разкошно, продължавай с информацията, моля те, особено този пост с курортите ще ми е много полезен!

Sincerely, Christine said...

Страхотен пост със страхотни снимки! Браво Ида! Изведнъж рязко ми се прииска да отида в Корфу :)

Sincerely, Christine said...

Страхотен пост със страхотни снимки! Браво Ида! Изведнъж рязко ми се прииска да отида в Корфу :)

Angelina Angelova said...

Ох, Божке! Не ми стигат пътуванията до момента, сега и до Корфу искам да отида! Страшно полезен пост, много красиви снимки, нямам търпение да прочета и останалите <3

Деница said...

Обожавам Корфу и страхотни снимки, с това седене вкъщи ни остава да гледаме сериала - https://www.imdb.com/title/tt5014882/.
Гледай го, ако не си страхотен е!