Friday, 22 April 2016

Ida Reads: Трилогията на Катрин Панкол

Не знам дали при вас е така, но поне на мен ми е много трудно да пиша за най- любимите си неща, особено ако става върпос за книги, a днешният случай е точно такъв. За първи път попаднах на книгите от трилогията на Катрин Панкол скоро след като излезнаха в България, страшно ми харесаха, и тази зима изпитах силно желание да ги препрочета. Наскоро приключих последната и си припомних защо толкова много ги харесвам, затова и нямаше как да не ги включа в Ida Reads пост.Катрин Панкол е популярна френска писателка, родена в Мароко, като може би най- известното и произведение е трилогията книги, същояща се от "Жълтите очи на крокодилите", "Бавният валс на костенурките" и "Катеричките от Сентрал Парк са тъжни в понеделник". Зад тези екзотични имена се крие една съвременна история с много реалистични, сякаш истински герои, чието действие се развива между Париж, Лондон и Ню Йорк.

В основата на историята са две сестри- Жозефин и Ирис, които нямат нищо общо помежду си, с изключение на кръвната връзка. Ирис е красива и самовлюбена, живееща на гребена на парижкото висше общество, омъжена за успешен адвокат и с красив син, но нещастна и отегчена в суетата си. Жозефин е нейна пълна противоположност- свита, убедена в незначителността си, живееща в предградията, със зле платена научна кариера, изневеряващ съпруг и две дъщери в пубертета, които все по- трудно контролира. 

Всъщност, книгата започва именно с това как Жозефин разбира, че съпругът и кръшка, и макар и изплашена и тъжна, намира сили да го изгони от къщи. От там започва и нейната невероятна метаморфоза, което е и нещото, което особено много ми хареса в книгата- това как от невзрачна "смотанячка" ( по нейни думи ), тя се взима в ръце и успява коренно да промени живота си и този на дъщерите си. Но трилогията не проследява само нейното израстване- в нея са преплетени още множество герои, някои симпатични, други страховити, неприятни или пък направо жалки, но всички много достоверни- толкова достоверни, че на моменти ми се приисква да познавах някои от тях. Лично на мен любими са ми борбената Шърли и отнесения и син Гари, останалата на улицата балерина Бека и, най- вече- амбициозната голяма дъщеря на Жозефин- Ортанс, която не приема "не" за отговор и не се спира пред нищо, за да постигне целите, които си е поставила. 

Стилът на книгата е страхотен, чете се на един дъх, като ви кара буквално да заживеете с героите, а самата история, макар и на книга, е напълно реалистична и модерна, всеки би могъл да намери герой, в когото да се припознае, а едновременно с това е и многo топла, човешка и вдъновяваща. Трилогията толкова ми хареса, че се превърна в част от онези книги, която нарочно четях по- бавно, само и само да не свършва. Всъщност, авторката публикува още една трилогия- "Момичета", в която присъстват както герои от първата трилогия, така и нови, която обаче все още не съм прочела, но го планирам в близкото бъдеще. 

Вие чели ли сте някоя от книгите на Катрин Панкол? Имате ли любима?

До скоро!
Ида

Снимка- Интернет

2 comments :

Angelina Angelova said...

Много се радвам да прочета ревю на книга в този блог :) Отдавна заглеждам трилогията, но не съм се зачитала и нямах представа за какво става въпрос. Ще й хвърля едно око при следващото пазаруване на книги.

Ida said...

О, ще има още много ревюта на книги! :) Според мен ще ти хареса, наистина е много хубава.