Thursday, 3 September 2015

Ida Reads: Три книги, които прочетох наскоро

Днешният пост е малко по- различен и посветен на едно от нещата, които обичам много отпреди да заобичам грима, а именно- книгите. Честно казано, в последните две години нямах много време за четене на книги за удоволствие, но вече съм по- свободна и страстта ми към хубавите книги се завръща с пълна сила. Днес реших да ви препоръчам няколко чудесни книги, които прочетох  напоследък.


"Quo Vadis"- Хенрик Сенкевич
Една класика, която се канех да прочета от години и най- накрая успях да го направя. Най- общо казано, книгата проследява трудната любов между римлянина Вициний и заложничката- християнка Лигия по време на безумното управление на Нерон и описва в детайли първите гонения срещу християните и лудостта на онова време. Книгата ми хареса определено, но най- вече заради това, че описва много добре времето на Нерон, палежа над Рим и гоненията срещу християните, завършващи с екзекуцията на апостолите Петър и Павел. Самата любовна история не ми беше чак толкова интересна, защото ми идваше леееко сладникава. Препоръчвам обаче книгата, защото е изключително интересна, чете се с лекота и дава чудесен поглед върху едно далечно време, събитията от което са актуални и до днес. Естествено, любим герой ми беше Петроний. :)

"The Girl Who Saved The King Of Sweden"- Jonas Jonasson
Книгата е издадена на български под името "Неграмотното момиче, което можеше да смята". Отдавна тая силни симпатии към шведските автори, като се започне с прелюбимата ми Астрид Линдрген, мине се през Стиг Ларшон ( ако не сте го чели, веднага поправете тази грешка ) и се стигне до новия ми любимец- Юнас Юнасон. Накратко, книгата проследява историята на Номбеко, родена в крайна бедност в Совето, Йоханесбург, но пък надарена с невероятен ум и способности с числата, и тази на двама братя- близнаци от Швеция, които си приличат само и единствено по външност. Историята е доста абсурдна, но някак си звучи напълно реалистична в лудия свят, в който живеем. Намесени са несъществуваща по документи, но всъщност съвсем реална атомна бомба, шведски крале, псевдо- графини, агенти от Мосад, бесни анархистки, китайски фалшификатори на антики, параноични ветерани от войната във Виетнам и камиони за картофи. Авторът предлага супер мега забавен поглед над важни политически събития и над световната дипломация, стилът е уникален и просто не исках да оставя книгата до последната страница. Много силно препоръчвам, а скоро ще си взема и дебютният му роман "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна". Love <3

"The Perks of Being A Wallflower"- Stephen Chbosky
Книга, по която е заснет изключително любим мой филм и която исках да прочета от много време. На български е преведена под името "Предимствата да бъдеш аутсайдер" ( с което аз не съм съгласна, защото wallflower значи нещо по- различно, а и корицата на бг изданието е ужасна, но това си е моето мнение, важно е съдържанието все пак ). Книгата е посветена на 15- годишния Чарли и неговите преживявания в гимназията, на приятелите, които намира, на първата любов и като цяло- на порастването. Това, което ми направи впечатление, е че книгата отделя повече внимание на връзката на Чарли със семейството му и учителят му по английски Бил, докато филмът се съсредоточава повече върху отношенията му с Патрик и Сам. Много красива книга, по която има невероятен филм. Хареса ми много, иска ми се да я бях прочела по времето, когато самата аз бях в гимназията ( отдавна беше това ), но все пак имам усещането, че филмът ми харесва една идея повече. Въпреки това я препоръчвам. 

А кои са книгите, които вие прочетохте напоследък и ви харесаха?

До скоро!

Ида
6 comments :

MerryStef said...

Сууупер! Книжкииии! хихи
Аз напоследък съм на кримки :D След като прочетох Аферата Ван Гог, преминах на Агата Кристи. :D Много го обичам тоя Поаро, значи :D

Ida said...

Аз имам отчетливи спомени как ме тормозеха с диктовки по френски точно за Поаро, та го отбягвам усърдно :) А и май не съм много по кримките, ако не се брои горепосочения Стиг Ларшон, макар че той не е точно кримка. На теб конкретно ти препоръчвам втората книга от списъка, мисля, че ще ти хареса.

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Аз сега чета The Storied Life of A.J. Fikry или "Книжарничката на острова" от авторката Габриел Зевин. А преди това приключих на един дъх The Cuckoo's Calling и The Silworm на Джоан Роулинг. С нетърпение чакам и третата книга от поредицата и ще гледам да си намеря тези на Юнас Юнасон

Lina PRO said...

И аз прочетох QUO VADIS! Намирам я за прекрасна книга. Набляга доста и на извисяването на човешкия дух над материалното!

Angelina Angelova said...

Лелее, как ме върна в спомените. Бях в четвърти клас, когато татко ми подари Quo Vadis и ми каза, че трябва да я прочета... помня каква мъка беше да разбера всичко, за което се говори, но си я прочетох. После се оказа, че той искал да ми подари съвсем различна книга :D Инак напоследък прочетох "Папагалите от площад Арецо" на любимия ми Ерик-Емануел Шмит, първата част на "Атлас изправи рамене","Господарката на Рим", абе все хубави книги :)