Monday, 14 September 2015

Еднодневна екскурзия до Паксос и Антипаксос

Днес реших да споделя с вас малко снимки от екскурзията, на която имах късмета да отида наскоро- до островите Паксос и Антипаксос, и то със семейството ми, които ми бяха на гости. Като цяло прекарах един от най- прекрасните дни от много време насам, и осъзнах още веднъж колко красив и пълен с изненади е светът, в който живеем ( нещо, което си знам отдавна, но понякога, улисана в ежедневието, го забравям ). 

Първо малко сухи факти- Паксос и Антипаксос са два малки острова, намиращи се южно от Корфу, като Паксос е обитаем и дори има столица- Гайос, а Антипаксос е по- скоро необитаем ( да, има разни вили по него, както и електрически стълбове тук- там, но достъпът е изцяло само с лодка и населението едва ли е повече от 50 души, ако въобще има постоянно такова ). Според легендата богът Посейдон е търсел тайно място, където да води любимата си, и един ден откъснал част от остров Корфу и така се образувал остров Паксос. Островът е доста малък, едва 19 кв. км, като до него може да се стигне само с лодка, няма летище, което го прави и доста ексклузивно място, далеч от масовия туризъм, и запазва непокътнати кристалносините му плажове. В близост до него се намира Антипаксос, който е известен най- вече с нереално сините лазурни плажове, най- популярен от които е Вутуми- който изглежда така, сякаш сте на Бора Бора и на моменти почти не можете да повярвате на очите си от гледката, която се разкрива пред вас. 

За да стигнем до островите, използвахме екскурзия, организирана от Ionian Cruise, които са монополисти на Корфу и предлагат доста интересни еднодневни круизи ( включително един до Албания, но който съм хвърлила око от доста време насам ). Цената на еднодневният круиз до островите е 31 евро на човек, като първо автобус ви води до пристанището на Корфу, след което се настанявате на лодката, имате екскурзовод, който обяснява подробно всичко, което виждате по пътя ( нашата екскурзоводка беше една много забавна гръцка девойка на име Мария ). Тръгва се около 9 сутринта и се връщате към 7 вечерта, като на пристанището отново ви чакат автобуси, които да ви откарат до хотела ви, с една дума, организацията е перфектна. 

По пътя се минава първо през Сините пещери, които са известни скални образувания в северната част на Паксос, след това акостирате за час в залива Вутуми, където се къпете в най- невероятния плаж на света, а след това имате два часа за разходка и обяд в Гайос. 

И сега вече започвам със снимките, защото колкото и да говоря, думите просто не могат да опишат красотата на тези острови. Съвсем нарочно оставих всички снимки unedited.

Чао, Корфу!Синя лагуна в северната част на Паксос. Цветът на водата е абсолютно реален.
Отново, това е реалният цвят на водата
Вутуми, a.k.a. най- невероятният плаж на света

Накрая и малко снимки от Гайос, който е разкошно място с венецианска архитектура, извънредно вкусна храна ( затова и снимките са малко- защото прекарахме по- голямата част от почивката там в ядене на супер пресни морски дарове, при това доста по- евтини, отколкото на Корфу ). 


Накрая, изморени, но доволни, заредени с емоции за дни, дори седмици напред, се натоварихме обратно на лодката и прекарахме три часа по обратния път, под звуците на класики като тази и тази и ядейки диня, която раздаваха на борда на лодката няколко симпатични гърци от екипажа. Трудно ми е да опиша с думи колко прекрасен ден беше, дано снимките говорят сами по себе си, и дано съм вдъхновила и вас да посетите тези невероятни места, които се намират само на 6- 7 часа път с кола от София и на няколко часа път с туристическо корабче от Корфу. 

До скоро!

Ида

3 comments :

MaquiLab said...

Какво ми причини?!... :D Разкошно е, мрън.

Angelina Angelova said...

Страхотно е, Ида! Сега и там искам да отида :)

Anonymous said...

Здравей, искам да попитам, ако сме в къща от къде да се запишем за тая екскурзия. На пристанището в Керкира има ли офиси ?,Мислим в района на Палеокастрица да отседнем. Благодарим