Saturday, 11 April 2015

Traveller's Diaries: Как да опаковаме куфар

От известно време насам в главата ми се върти идеята да започна една рубрика, посветена на пътешествията и организацията покрай тях. Както навярно знаете, аз пътувам страшно много, както за удоволствие, така и защото непрестанно се местя между няколко европейски държави, така че съм натрупала известен опит по въпроса и реших да го споделя и с вас, като се надявам идеята да ви допадне. Като за първи пост реших да започна с нещо базисно, а именно- как да опаковаме куфар, така че да спестим място, да натъпчем възможно най- много неща в него и да успеем да ги пренесем успешно закъдето сме тръгнали.Повечето от триковете, за които ще ви разкажа, съм намерила в интернет или са ми ги казали приятели, и са изпробвани лично от мен по време на безкрайните ми пренасяния напред- назад, така че гарантирам, че имат ефект, особено предвид факта, че аз обичам да се презастраховам и винаги нося двойно повече неща, отколкото всъщност ще ми трябват.


1. Един от най- разпространените travel packing hacks e при нареждането на дрехи в куфара, вместо да ги сгъваме, да ги навиваме на руло. Аз съм съгласна, но според мен най- добре е да се навиват на руло по- тънки дрехи, които се и мачкат по- лесно- например топове и рокли, а разни по-дебели и плътни тъкани, най- вече дънки, предпочитам да сгъна по нормалния начин. 


2. По отношение на обувките- ако ги прибирате в обикновени найлонови торби, самите торби също заемат място, така че е по- удачно да ги слагате в стари и вече непотребни шапки за баня- така подметките са покрити и не цапат останалите ви неща, а в същото време не се заема излишно място. Друг трик, който прилагам почти всеки път, е да сложа по една обувка в мъничка торба и да ги напъхам в разни луфтове между останалите неща.


3. Как се пренасят чорапи- най- добре и най-незаемащо място е да ги натъпчете в обувките. По отношение на бельото- наредете сутиените един върху друг, така че чашките да влезнат една в друга. Принципно чорапи и бельо също са едно от нещата, които трябва да се слагат последни, след като сте наредили всичко останало, и да ги натъпчете в празните луфтове между останалия багаж.


4. Ако ви се налага да пренесете обемни дрехи като например якета, моят съвет е да ги слагате разстлани върху всички останали неща в куфара, а не да ги тъпчете и сгъвате в началото, докато куфарът е още празен, защото така заема много по- малко място ( за доказателство- миналата зима пренесох палто и две доста обемни чанти по този начин ). 


5. Бижутата са едно от нещата, които са супер трудни и досадни за пренасяне, но и тук също си има трикове. Ако искате лесно да пренесете огърлиците си, можете да ги нанижете на ластик за коса или на хартиено тиксо, защото това ще им попречи да се заплетат една в друга. За пренасянето на по- дребни бижута, например пръстени, много подходящо е да използвате празни стари кутийки, например от тик- так ( това важи и за фиби и ластици за коса ). Ако пък искате да пренесете дребни обици и ви е страх да не ги изгубите, добра идея е да ги сложите върху старо копче и после да ги приберете в кутийката при останалите неща. 


6. Ако искате да пренесете зарядното за телефона си в куфара ( макар че аз никога не го правя, винаги го взимам с мен в дамската чанта ) и ви е страх да не се оплете с останалите неща, можете да го сложите в стар калъф за очила или друга сходна по размери кутия. Аз лично имам един такъв калъф, в който пренасям например слушалки, контейнери за лещи и други дребни предмети и който като цяло е супер практичен. 


7. Друг travelling кошмар е когато някой шампоан или крем за ръце реши да се разтече в багажа ви и да омаже всичко наоколо. Аз доста съм си патила от това в миналото, докато не се сетих за следния трик- преди да наредя склонните към разтичане неща в куфара, увивам капачките им с няколко пласта тиксо, и откакто го правя, не съм имала никакви проблеми. Друг вариант е да отвинтите капачката и да сложите между нея и тубата малко кухненски найлон от тези, които се използват за опаковане на продукти, и накрая да сложите капачката обратно- найлонът създава бариера и продуктът ви просто няма как да се разтече. 


8. По отношение на пренасянето на гримове един от най- често срещаните проблеми е натрошените при пътуване пудри и ружове. Аз се справям с това, като преди всяко опаковане слагам по едно кръгло памучно тампонче в пудрата и в ружовете си- това ги защитава и вероятността да се натрошат е много по- малка. 


9. Накрая- силно ви съветвам преди да пуснете бутилката си с парфюм в куфара, да я опаковате в един- два по- дебели чорапа. Знам, не звучи особено атрактивно, но те я предпазват супер добре, а на никой не му се иска да стигне до дестинацията си и да установи, че куфарът му ухае на скъп парфюм, защото бутилката се е счупила. Аз винаги го правя и засега действа безотказно. 


Това са и всички трикове, които съм открила до момента. Ако вие имате други, ще се радвам да ги споделите, защото скоро ме чака поредното пренасяне и всеки съвет е добре дошъл. Също така, ще се радвам да споделите дали идеята за подобни постове ви харесва или не. 

Весело изкарване на утрешния прекрасен празник и до скоро!

Ида
8 comments :

Innah Kostova said...

Идааа, огромен трик си изпуснала! Вакуумирането на специални торби с прахосмукачка! Леле, жив и здрав да е този, който го е измислил!
Много готина идея за пост!!

Galina Bleta said...

Чудесни съвети,благодаря ти :)
На мен ми е най трудно,когато пътувам с Клериа,защото гледам в един куфар на побера всичко и за двете. С децата трябва да имаш свободни ръце и ръчен багаж освен дамска чанта не взимам. За мен на първо място е важно самият куфар да е стабилен,лесен за пренасяне и задължително твърд. Моята хитринка е да взимам наистина необходимото,защото където и да пътуваме купувам куп неща :))) Козметика като шампоани,душ гелове и подобни взимам суперрр рядко и ако да гледам да са мини сайз. Кремове също,а гримове взимам наистина само няколко,които са универсални. Важно е също никога да не оставяме важни документи,бижута или пари в куфара.

Zori said...

Страшно полезен пост! Благодаря ти за него, ще ми бъде от полза, понеже това ми е голям проблем :)

Ida said...

Ооо, не, умишлено не го включих, защото опитът ми с тези торби не е супер положителен- натъпках много неща така, но после на самите торби нещо им стана и се развалиха ( може и аз да съм виновна де ) и в крайна сметка успях да ги използвам само веднъж, а и после така ми бяха намачкани дрехите, че ми се ревеше... Само в краен случай ги ползвам тези торби, затова не ги включих :)

Ida said...

Ооо, на мен сама ми е трудно, а представям си ти с малката... Много си права за куфара, определено е важен, както и в никакъв случай никога да не се оставят ценни или важни неща в него, защото последствията може да са доста драматични... Аз само дрехи и обувки тъпча и пак положението е страшно :)

Ida said...

Радвам се, че ти е харесал! :) <3

Unknown said...

Еха, колко полезни съвети! Много хубав пост, с удоволствие бих чела такава рубрика :))

Angelina Angelova said...

Страхотни идеи, особено тези с бижутата ще ги приложа със сигурност. Иначе аз гледах клипче за сгъването на дрехи на руло и потвърждавам, че заемат много по-малко място така. Отдавна чакам да разказваш за своите пътешествия, така че ще следя с удоволствие :)