Friday, 6 February 2015

Ida Cooks: Домашно тирамису

Здравейте, момичета!

За днес съм ви приготвила една изпитана рецепта за домашно приготвено тирамису. В нашето семейство е традиция да я приготвяме за по- специални поводи, например рождени дни или Нова година, и се получава просто страхотно, това е най- прекрасното тирамису, което съм яла, а имайте предвид, че аз живея в Италия. Приготвянето му е лесно, не отнема особено много време, и определено крайния резултат си заслужава. С оглед на наближаващия Свети Валентин мисля, че ако изненадате любимия си с това тирамису, най- вероятно той ще е завинаги ваш, толкова е добро =) Необходими продукти:

- 4 яйца
- 1 кутия сирене маскарпоне ( 500 гр )
- 2 по- големи чаени чаши пудра зарах
- 250 мл течна сметана ( ние използваме Hopla, но предполагам ще стане и с друга марка )
- 2 кафеварки подсладено кафе ( около 200- 250 мл )
- 2 кафени чаши ликьор Pina Colada с аромат на шоколад или кафе
- 1 голям пакет бишкоти 

Начин на приготвяне:

- Жълтъците и едната чаша пудра захар се разбиват на пяна. Сметаната се разбива с миксер и се подслажда с пудра захар. Белтъците се разбиват на сняг и също се подслаждат.
- Трите неща ( жълтъците със захарта, сметаната и белтъците ) се смесват в голяма купа и се прибавя маскарпонето. Всичко се разбива много добре до получаването на еднородна смес- това всъщност е крема за тирамисуто. Кафето се сварява, подслажда и се изчаква да изстине, като към него се прибавя пина коладата. 
- Започваме да редим тирамисуто в подходящ съд, като първо се редят два реда бишкоти, след това един пласт крем, след това пак бикшоти и т.н. Преди да се сложат в тирамисуто, бишкотите се топят обилно в сместа от кафе и пина колада ( тук следете да са достатъчно напоени, за да не стане сухо, но все пак не прекалявайте ). След като се наредят всички пластове, се завършва с крем и се поръсва с какао. 
- Тортата може да се консумира веднага, но е препоръчително да я оставите да престои една нощ в хладилник, за да може всички аромати да се смесят. 

И това е- лесно, а невероятно вкусно, гарантирам ви. :)

Ида

3 comments :

Sincerely, Christine said...

Вкусно! Със сигурност ще се пробва възможно най-скоро :)))

Sincerely, Christine said...

Вкусно! Със сигурност ще се пробва възможно най-скоро :)))

Ida said...

Чакам отзиви тогава, дано ти хареса :)