Friday, 9 January 2015

Новогодишни решения и как всъщност да ги спазваме

Здравейте, момичета!

С идването на новата година много от нас решават как вече са "нов човек", как ще зарежат всички вредни навици, ще спрат цигарите, ще отслабнат с 10 килограма и ще научат испански, и всичко това- още през януари. Често обаче, започваме ентусиазирано, ентусиазмът ни трае средно две седмици, и после се случва нещото, наречено "живот", нямаме време, мързи ни, загубваме мотивация или чисто и просто забравяме за мъдрите решения, с които сме започнали годината, и те потъват в забвение... до следващата Нова година. Тъй като това обаче не е правилна житейска философия, днес най- отговорно реших да споделя с вас собствените си новогодишни решения, плюс доза идеи как да ги спазим.Доста се двоумих дали да пиша подобен пост, защото все пак са нещо лично, което не е пряко свързано с тематиката на блога, но в крайна сметка се реших. Много хора казват, че не ти трябва нова година, нов месец или нова седмица, за да започнеш някаква промяна в живота си, и аз като цяло съм съгласна, но също така смятам, че някак си на подсъзнателно ниво началото на една нова година асоциираме и с ново начало в живота ни, а оттам идва и по- голямото желание да променим аспекти от него, които не ни допадат, да започнем осъществяването на отдавнашна мечта или просто да направим относително точен план на какво и на кого искаме да посветим следващите 12 месеца. Затова, нека започваме:

1. Да отделям повече време на приятелите си. 
По принцип винаги съм била човек, който много обича приятелите си, но който също толкова много обича да е сам. Особено през изминалата година поради известни обстоятелства прекарах толкова много време в собствената си компания, че свикнах и вече ми се струва напълно нормално. Наистина, много съм заета с университета, но имам лошия навик дотолкова да се залисвам, че въобще да не се обаждам на никой със седмици ( може би и затова толкова обичам да пиша, действа ми като отдушник на емоции донякъде ), но това няма да доведе до много добри неща- приятелствата трябва да се поддържат, а приятелите са единствените хора, които ни обичат без причина, просто заради това, което сме. Така че, мисля тази година съвсем целенасочено да излезна от черупката си и да посвещавам възможно повече време на приятелите си, защото и те, и аз го заслужаваме. 

2. Да спра да се тревожа за всичко. 

Както казва сестра ми, аз съм един "голям филмар"- непрестанно има какви ли не филми ( най- вече с хорър сценарии ) в главата ми, супер суеверна съм и се тревожа по много и за всичко- от това дали утре ще вали до това дали пък не съм болна от неизвестна на науката неизлечима болест. Е, подобен род драми и вманиачаване не водят до нищо добро, а и е научно доказано, че 90% от нещата, за които се тревожим, никога не се случват, затова реших тази година да се старая максимално да се тревожа по- малко и да мисля положитело. Защото силата на положителното мислене също е научно доказана =)


3. Да живея здравословно.

Да, нямаше как да минем без това, но реших да не го формулирам като "Да ям само протеини и салата и да отслабна с 10 кг", просто защото първо, няма да го направя, и второ, защото за първи път не го правя с цел външен вид, а с цел здраве. Искам през тази година да приемам възможно най- малко вредни храни и напитки ( тук визирам най- вече кока кола лайт, ужасно съм пристрастена към нея и ми е безкрайно трудно да я откажа ) и да спортувам всеки ден, дори и по малко, например разходка или каране на колело. Също така, няма да е зле да престана да будувам по цели нощи и да намаля кафето. Просто защото, както казват мъдрите хора, здравето наистина е най- важно :)

4. Да стана член на благотворителна организация. 

За това си желание съм споледяла с вас и преди, много ми се иска и търся кауза, която наистина си струва и организация, която да е достатъчно ангажирана с нея, за да се включа. Надявам се тази година да я открия, като ми се иска да е организация, свързана с правата на жените и образованието в страните от Третия свят. Имам някои идеи вече, ще споделям по- нататък. 

5. Да посетя поне една нова страна. 

За момента финансите ми не са особено стабилни, но се надявам да успея да ги стабилизирам и да посетя поне една държава, в която все още не съм била. Нямам претенции коя точно да е, всяко място на света си заслужава да бъде видяно. 

6. Да си направя нови татуировки. 

Исках още миналата година, но не успях. Отново, нещо свързано със стабилизирането на финансите, но се надявам да се случи тази година- искам поне два нови татуса до края на 2015 и вече дори съм измислила какви ще бъдат. :)

7. Да използвам добра козметика и да не трупам излишъци от нищо.

През 2015 година ще стана на 27 ( уаааах! ), така че мисля да наблягам възможно най- много на грижата за кожата и превенцията на бръчките, също ми се иска и да започна да използвам поне малко био козметика, защото все пак я мажем по кожата си и влиза директно в организма ни. Също така, надявам се да продължа да се придържам към не- купуването на излишни неща- съвсем целенасочено използвам само по един продукт от категория ( например, имам само един лосион за тяло, крем за лице, душ гел, спирала и т.н. ), което може би не е супер типично за бюти блогър, но аз лично смятам за правилно и се надявам да продължавам да го правя и занапред. 
И така, май това са достатъчно решения, да не се увличаме все пак. =) Бих искала да споделя с вас и няколко начина как всъщност да ги спазваме, а не просто да ги вземем и после да забравим за тях ( както много от нас, вслючително и аз, правим ). Просто някак си тази година съм особено мотивирана да спазя решенията си и ми се ще да прехвърля този ентусиазъм и на вас :)

1. Споделете с други хора. 

Колкото повече хора знаят за някаква промяна, към която се стремите, толкова по- длъжни се чувствате да я изпълните ( see what I did here с този блог пост? ). Например, ако искате да отслабнете и кажете на всичките си приятелки и колеги в офиса, че сте на диета, някак си няма да ви е удобно да зарежете добрите си намерения, най- малкото защото другите ще очакват резултати от вас- стар изпитан трик, прилаган многократно от мен точно по време на диетуване. 

2. Направете си списък и го сложете на видно място. 

Ако напишете решенията си на лист хартия и го залепите на тоалетката или хладилника си, така те винаги ще са ви пред очите и няма да има опасност да забравите за тях. Плюс това, много изследователи твърдят, че написването на дадени цели на хартия води до много по- лесното им изпълнение, защото хората, които го правят, се считат за по- решени на промяна от тези, които правят списъци само на ум. 

3. Не избързвайте.

Ако да речем сте решили, че искате да отслабнете и да спрете цигарите, препоръчвам първо да направите едното, а след това другото, защото колкото по- резки промени в начина си на живот правим, толкова по- голям е шансът те да се окажат краткотрайни. Например в този случай е много по- добре първо да се постараете да прекратите пушенето и чак когато успеете с това, да минете на диета- иначе се стресирате прекалено и резултатите едва ли ще са блестящи, освен ако волята ви не е желязна.

4. Бъдете конкретни. 

Ако примерно искате да научите нов език, не си казвайте просто "Искам да науча нов език." По- добре решете кой език искате да научите, защо ви е да го правите и как- дали ще го учите сами, с частен учител, на курс и т.н.- ако виждате ясно пътят пред себе си, ще ви е много по- лесно да поемете по него. Например, когато аз реших да уча в чужбина, първо си отговорих на въпросите какво, къде и защо искам да уча, и чак тогава се заех да направя от желанието си- реалност.

5. Награждавайте се за успехите. 

Това ми е любимото правило- аз никога не пропускам да си самоподаря нещо при постижение, дори и постижението да е малко- например изпълнена трудна задача в работата, взет изпит или издържан цял месец здравословно хранене без прегрешения. Когато си позволявате малки лични награди, е много по- лесно и приятно да спазвате целите си. 

Надявам се не звуча прекалено като наръчник по популярна психология, защото това са реално изводи, до които съм стигнала сама и които работят при мен, затова и реших да ги споделя с вас. 

Дано постът да ви е бил интересен и ще се радвам много да споделите за вашите новогодишни решения в коментарите. В момента работя по няколко публикации, посветени на любимите ми продукти през 2014, така че ги очаквайте в следващите дни. Приятен уикенд и до скоро!

Ида


7 comments :

Unknown said...

Страхотни цели си си поставила - пожелавам ти да ги изпълниш! Определено споделянето и списъка на видно място са мотивиращи :)) А и в крайна сметка правим всичко заради самите себе си :)

Galina Bleta said...

Желая ти всичко да върви по план :) Номер 7 и аз съм си го поставила за цел и наистина през 2015 ще сведа до минимум всичко козметично.

Lina PRO said...

Сигурна съм, че ще ги изпълниш. :)

Sasha Solakchieva said...

Късмет :) Моите са сходни затова стискам палци и за двете.

Ida said...

Даа, много си права с това, че правим всичко за себе си- супер мотивираща мисъл! Ще видим, дано да се справя :)

Ida said...

Да споделяш как върви! Просто трупането на мазила е излишно, колкото и да е изкушаващо.

Ida said...

Благодаря, момичета! Стискам палци всички да си изпълним целите, и да постигнем и разни неочаквани хубави неща =)