Thursday, 9 October 2014

Ida Reads: "География на блаженството"- Ерик Уайнър

Здравейте!

Винаги съм споделяла колко обичам да чета, макар и да нямам много време за това си хоби в момента, и наскоро се замислих, че бих могла да отделям от време на време място за книги в блога ми. 
По принцип съм страстен читател, обичам книги с идея, не просто истории, а истории, които се опитват да ти кажат нещо, книги, които те променят и те карат да се замислиш. От хората, които не четат за разтоварване, а за да научат нещо съм. 
Когато си бях в България по Коледа, попаднах на "География на блаженството" на американския журналист Ерик Уайнър, и тъй като обещаваше всичко, което харесвам- пътешествия, себепознание, приключения- веднага побързах да я купя. Книгата е написана от първо число, авторът пътува по света с една таблица с най- щастливите места под ръка, въоръжен с много търпение, любопитство и доза журналистическо нахалство и с ясната идея да намери къде точно се намират най- щастливите хора по света и кое въщност ги прави толкова щастливи. Стилът е лек и приятен, все едно водите разговор с приятел, завърнал се от дълго пътешествие. Ерик посещава общо девет страни- либералната Холандия, заможната Швейцария, щастливия и високопланински Бутан ( в който дори няма пътища и телевизия ), потъналия в петрол и молове Катар, експериментаторската Исландия ( в която провалът е повод за гордост, защото поне си имал смелостта да опиташ ), мрънкащата Молдова, смеещият се и не обичащ да мисли Тайланд, изрядната Великобритания, духовната Индия, докато се завъне у дома, в Америка. Пътуването му е интересно, поучително, понякога смешно, понякога тъжно, среща ни с хора, щастливи и нещастни по различни причини, докато накрая му става ясно едно- щастието не може да бъде вкарано в статистика, не зависи от това, в коя държава се намираме, колко коли имаме в гаража и какъв е брутния ни вътрешен продукт, а от хората, с които се заобикаляме, от нещата, с които запълваме времето си и от изборите, които правим- с една дума, от нас самите. 

Препоръчвам. 

Ида

3 comments :

MaquiLab said...

Гледах тази книга и се чудих дали ще ми хареса и за какво ли точно може да говори този човек... Сега ми стана още по-интересно :)

Unknown said...

И аз обожавам да чета точно такива книги със смисъл. Тази ме заинтригува, ще я потърся :))

BeGlam Girl said...

Обичам да чета всякакви книги, но най-често точно такива, каквито си описала. Тази звучи много добре . Влиза в уиш листа ми :))